Ζώα Συντροφιάς σε χώρους εστίασης
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Είναι πλέον αρκετά σύνηθες το φαινόμενο, ειδικά το καλοκαίρι που ο κόσμος βγαίνει για περίπατο και βόλτα, να δημιουργείται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ επιχειρηματιών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιων καλεσμένων τους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο της αίθουσας πελατών της εγκατάστασης με το αγαπημένο τους κατοικίδιο με αποτέλεσμα και οι δύο να βγαίνουν χαμένοι.. Τι πραγματικά όμως ισχύει για τους αγαπημένους μας φίλους ;
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΚ 852/2004 για την Υγιεινή των Τροφίμων [ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX (στοιχείο 4)], θα πρέπει από την πλευρά του επιχειρηματία να εφαρμόζονται όλες οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται ότι ελέγχονται τα ζώα.
Πρέπει επίσης να υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες για να εμποδίζονται τα οικιακά ζώα να εισέρχονται σε χώρους όπου παρασκευάζονται, διακινούνται ή αποθηκεύονται τρόφιμα
Στην Εθνική μας Νομοθεσία και συγκεκριμένα στην ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη [Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 ΦΕΚ 2718/ 08-10-2012-(άρθρο 5)] αναφέρεται ότι επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας μόνο για τα τυφλά άτομα ή και σε άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών με την προϋπόθεση ότι το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο − συνοδό, να λαμβάνει κάθε μέτρο για την αποφυγή όχλησης των πελατών από αυτό και να φέρει εκείνα τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσης του και το δικαίωμα χρήσης (βιβλιάριο υγείας, τσιπ κ.λπ.).
Ως σκύλος βοηθείας νοείται το εκπαιδευμένο ζώο συντροφιάς – σκύλος οδηγός ο οποίος χρησιμοποιείται για την παροχή βοήθειας και προστασίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες (Ν. 4039/ 2012).
Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4238/2014 η δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και στους χώρους συνάθροισης κοινού επιτρέπεται και στους σκύλους που βρίσκονται στην διαδικασία της εκπαίδευσης ως σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, όμως από το 2010 (με την έκδοση του άρθρου 16 του Ν.3868/2010) παραμένει ακόμη το Νομοθετικό κενό σχετικά με τους ειδικότερους όρους που θα καθορίζουν τον τρόπο εκπαίδευσης και πιστοποίησης των σκύλων βοηθείας.
Για το συγκεκριμένο θέμα βέβαια αναμένουμε την έκδοση ανάλογης ΚΥΑ όπως ισχυρίζεται και το Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών του Υπουργείου Υγείας στην σχετικά πρόσφατη (Υ.1γ/Γ.Π. 90421/ 15-10-2014) Εγκύκλιο του.