ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Νέα

Ο κίνδυνος της σαλμονέλας δεν είναι μόνο στα πουλερικά...

Ο κίνδυνος της σαλμονέλας δεν είναι μόνο στα πουλερικά…

Η σαλμονέλα είναι ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλεται μέσω των κοπράνων. Προκαλεί τροφική δηλητηρίαση (Σαλμονέλωση) στον άνθρωπο λόγω ανεπαρκούς μαγειρέματος ή διασταυρούμενης μόλυνσης. Συνήθεις πηγές είναι το μολυσμένο νερό, το ωμό/μη μαγειρεμένο κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά) ή τα αυγά και το μη παστεριωμένο γάλα.

Νέοι, ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά λόγω αυτής της λοίμωξης. Τα σημάδια είναι χαρακτηριστικά της τροφιμογενούς ασθένειας και περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι, έμετο και πυρετό. Κατά την εκτροφή, τη σφαγή και την επεξεργασία των πουλερικών, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν σε προϊόντα διατροφής. Τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα και τα οστρακοειδή μπορεί να μολυνθούν από την επαφή με περιττώματα ζώων/ανθρώπων και κοπριά.

Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από σαλμονέλα μπορεί να μειωθεί με σωστό καθαρισμό, μαγείρεμα, ψύξη και αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης τροφίμων.
Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην πίνετε ποτέ μη επεξεργασμένο νερό.

Τέλος, πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε ή φάτε φαγητό και αφού χειριστείτε ωμό κρέας και αυγά.
Institute of Food Science & Technology (IFST)